Maisto medžiagos
Maisto medžiagos
Maisto medžiagos – tai baltymai, angliavandeniai, riebalai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Baltymai būtini augančiam organizmui, jie padeda atsinaujinti ląstelėms, skatina greičiau gyti žaizdas. Baltymų gausu mėsoje, žuvyje, piene, varškėje, sūryje, riešutuose, kiaušiniuose, žirniuose ir kt. Riebalai – tai energijos šaltinis. Riebalų daug riebioje mėsoje, riebioje žuvyje, svieste, pieno produktuose ir kt. Per didelis riebalų kiekis skatina nutukimą. Angliavandeniai – tai pagrindinis „greitos“ energijos šaltinis. Jų gausu grūduose, duonoje, vaisiuose, daržovėse ir kt. Tačiau per didelis angliavandenių kiekis organizme pradeda kauptis kaip riebalai. Mineralinės medžiagos (pvz., kalis (K), jodas (J), magnis (Mg), kalcis (Ca), geležis (Fe) ir kt.) bei vitaminai labai svarbūs organizmui ir jų būtina gauti su maistu.