Dizenterija
Dizenterija
Dizenterija – ūminė infekcinė liga, pasireiškianti skausmingu viduriavimu, tuštinimusi su gleivėmis, dažnai ir su krauju. Dizenteriją dažniausiai sukelia bakterijos. Užsikrečiama per užkrėstą vandenį, nešvarias rankas, neplautus vaisius, daržoves, uogas, pieną. Užkratą perneša ir musės. Kai susergama dizenterija, ligonis staiga pradeda viduriuoti, 1–2 dienas karščiuoja, atsiranda kairiosios ir apatinės pilvo dalies diegliai. Tai trunka 1–3 savaites, kartais ir ilgiau. Sergančiojo daiktai, patalynė, įrankiai, indai dezinfekuojami, ligonis izoliuojamas (atskiriamas nuo sveikųjų). Būtina laikytis asmens higienos: plauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, gerai nuplauti vaisius, daržoves, uogas, negerti nevirinto vandens iš atviro vandens telkinio (ežero, upės ir kt.), saugoti maistą nuo musių.