Botulizmas
Botulizmas
Botulizmas – ūminė infekcinė liga, kuria susergama apsinuodijus maisto produktuose prisiveisusių botulizmo bakterijų nuodais. Botulizmo bakterijų sporos į mėsos produktus gali patekti pjaustant mėsą (per purvinus įrankius, žemėmis išteptas rankas), į daržoves, vaisius, grybus – blogai juos nuplovus. Todėl ypač pavojingi namuose gaminti grybų, daržovių ar mėsos konservai, nes botulizmo bakterijų sporos žūva tik kaitinant produktus 120 °С temperatūroje 30 minučių. Susergama suvalgius maisto, kuriame yra botulotoksino. Apsinuodijus tokiu maistu, pažeidžiami įvairūs organai, ypač smegenys. Liga prasideda praėjus 12–24 val. po maisto vartojimo. Ligonį pykina, jam džiūsta burna, labai norisi gerti, pučia vidurius. Vėliau sutrinka rijimas, pablogėja rega, akyse dvejinasi, mirga, gali trūkti oro. Žmogų būtina kuo skubiau vežti į ligoninę, nes laiku nesuteikus pagalbos, ligonis gali mirti. Namuose gaminant grybų, daržovių, vaisių ar mėsos konservus, būtina labai gerai nuplauti produktus. Negalima valgyti produkto, jei metalinis stiklainio dangtelis ar konservų dėžutė išsipūtusi.